Overheids- en loonvordering
Bij het uitblijven van een volledige betaling na het betekenen van het dwangbevel worden verdere maatregelen genomen om de betaling af te dwingen.
Overheidsvordering
Eén van deze maatregelen is de overheidsvordering. Hiermee wordt het openstaande bedrag rechtstreeks van uw bankrekening afgeschreven. Hier is geen toestemming van u voor nodig en de bank is verplicht hier aan mee te werken. Het is niet mogelijk het bedrag terug te laten boeken.
Bij een overheidsvordering is het ook mogelijk dat er een bedrag afgeschreven wordt van uw kredietruimte (het bedrag dat u rood mag staan).
Loonvordering
Wij mogen ook beslag leggen op (een deel van) uw inkomen uit loon, uitkering of pensioen. Uw werkgever of uitkerende instantie betaalt een deel van uw inkomen of uitkering dan aan de gemeente. Zo wordt uw belastingschuld afbetaald.
De loonvordering gaat in op het moment dat de vordering aan uw werkgever of uitkeringsinstantie is gestuurd. Uw werkgever of uitkeringsinstantie is verplicht de vordering uit te voeren vanaf de eerstvolgende betaling van uw loon, pensioen of uitkering.
Na loonvordering moet u netto minimaal 95 procent van de bijstandsnorm overhouden om van te leven. Dit is de zogeheten 'beslagvrije voet'.
Ook vakantiegeld, een eindejaarsuitkering of een dertiende maand mogen volledig voor loonbeslag ingehouden worden. Als uw inkomen onder de beslagvrije voet zit, wordt het maandelijks tekort aangevuld uit deze gelden.
Als er al beslag is gelegd op uw loon of uitkering, kunt u geen betalingsregeling meer afspreken.
Schuldenregeling
Is het voor u niet mogelijk om aan uw betalingsverplichtingen te voldoen? Neem dan contact op met uw gemeente om de mogelijkheden van een (minnelijke) schuldenregeling te bespreken.