Vragen over bezwaar
Hoe lang heb ik de tijd om bezwaar te maken tegen de belastingen?
De wettelijke termijn is binnen zes weken na de aanslagdatum. Hebt u meer tijd nodig? Dien dan alvast een (proforma) bezwaarschrift in. U kunt het later aanvullen.
Wanneer krijg ik antwoord op mijn bezwaarschrift?/ Wat is de wettelijke beslistermijn?
Binnen twaalf weken na de aanslagdatum. Dit is de wettelijke termijn voor waterschapsbelastingen. We kunnen deze termijn met 6 weken verlengen. Alle regels staan in artikel 7:10 van de Algemene wet bestuursrecht. Dient u uw bezwaarschrift 6 weken na de aanslag of later in? Dan krijgt u binnen 6 weken bericht.
Voor gemeentebelastingen gelden andere regels. Deze moet Sabewa Zeeland voor het eind van het jaar afdoen. Hebt u een gemeentebezwaar in de laatste 6 weken van het jaar ingediend? Dan is de termijn binnen twaalf weken na de aanslagdatum. Dient u uw bezwaarschrift 6 weken na de aanslag of later in? Dan krijgt u binnen 6 weken bericht.
Kan ik gehoord worden?
Ja dat kan. Horen betekent dat u uw bezwaarschrift telefonisch of mondeling toelicht. Wilt u dit? Geef dit dan schriftelijk aan ons door. Als we uw bezwaar helemaal volgen, horen wij niet.
Niet aangesloten op het riool, toch rioolbelasting. Kan ik bezwaar maken?
Heeft u een aanslag rioolbelasting gehad, maar bent u niet aangesloten op het riool? Dan kunt u een bezwaarschift indienen. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn Sabewa.
Ik woon alleen en betaal voor een meerpersoonshuishouden (3VE). Kan ik bezwaar maken?
Wij krijgen van de gemeente door hoeveel personen op een adres wonen. Komt u alleen te wonen? Dan passen wij de aanslag automatisch aan. U hoeft niets te doen.
Woont u alleen en hebt u toch een aanslag voor een meerpersoonshuishouden ontvangen? Maak dan bezwaar via Mijn Sabewa.
Ik woonde op 1 januari niet op het aangeslagen adres. Moet ik bezwaar maken?
Ja. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn Sabewa.
Ik ben inwonend of huur een kamer. Kan ik bezwaar maken?
Huurt u een kamer met eigen keuken, wc en badkamer/douche? Dan is de aanslag voor u. Deelt u deze voorzieningen met anderen? Maak dan bezwaar via Mijn Sabewa.
Ik woon een deel van het jaar niet op mijn adres/ verblijf in het buitenland. Kan ik bezwaar maken?
Staat u nog op dit adres ingeschreven bij de gemeente? Dan heeft het geen zin om bezwaar te maken. Wij gaan uit van de gegevens van de gemeente.
Ik ben al een tijdje terug verhuisd maar heb dit niet aan de gemeente door gegeven. Moet ik bezwaar maken?
Kijk hiervoor op onze pagina over verhuizen/adreswijziging.
De WOZ-waarde van mijn pand is te hoog. Kan ik bezwaar maken?
Sabewa Zeeland behandelt de WOZ-bezwaren van de gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Reimerswaal, Terneuzen, Tholen en Sluis. U kunt voor deze WOZ-waarden bezwaar indienen bij Sabewa Zeeland. Het snelst gaat dit digitaal via Mijn Sabewa.
Wilt u bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van uw woning in een andere gemeente? Dan kunt u bij die gemeente bezwaar maken.
Betaal het aanslagbedrag op tijd. Als de gemeente de waarde aanpast, dan geeft ze dit door aan Sabewa Zeeland. Het te veel betaalde bedrag krijgt u dan automatisch terug.
Wie kan bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking?
Alleen degene op wiens naam de aanslag of de WOZ-beschikking staat, kan bezwaar maken. Anderen kunnen een schriftelijke machtiging meesturen.
Kan ik als huurder bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Alleen als u van Sabewa Zeeland een WOZ-beschikking hebt ontvangen. Geef in uw bezwaarschrift aan waarom u de WOZ-waarde te hoog vindt. Op de website van de Huurcommissie kunt u de maximale huurprijs van uw woning berekenen. U ziet dan wat een verlaging van de WOZ-waarde betekent voor de maximale huurprijs.
Is bezwaar tegen de rioolheffing mogelijk bij meerdere objecten op 1 riool?
U kunt geen bezwaar maken als u eigenaar bent van meerdere WOZ-objecten die zijn aangesloten op 1 riool.
De rioolheffing eigenaar betaalt u voor ieder eigendom dat direct of indirect is aangesloten op het riool.
Worden gedeelten van uw eigendom als afzonderlijk geheel gebruikt? Dan krijgt u voor elk gedeelte apart een aanslag.
Ik heb weinig afval. Kan ik bezwaar maken tegen de afvalstoffenheffing?
Afvalstoffenheffing is een vaste bijdrage om ervoor te zorgen dat iedereen in de gemeente gebruik kan maken van afvalinzameling. Ook als u weinig afval produceert, moeten bijvoorbeeld de vuilniswagens rijden en de afvalverwerkingskosten worden betaald. Sommige gemeenten hanteren een systeem waarbij u betaalt naar gebruik, maar dit kan per gemeente verschillen.