Vragen over WOZ
Wat is WOZ?
De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) is de waardering van onroerende zaken voor de belastingheffing. De waarde gebruiken we ook voor de aanslag gebouwd van het waterschap en we verstrekken deze aan de Belastingdienst.
Zij gebruiken dezelfde WOZ-waarde en dezelfde gegevens voor hun belastingen waarvoor de WOZ-waarde de grondslag is.
U krijgt van ons een aanslag met de waarde van uw onroerende zaak. De WOZ-waarde wordt ook gebruikt voor de erfbelasting (successierecht) en schenkbelasting bij woningen.
Kijk voor meer informatie op onze WOZ pagina.
Hoe wordt de hoogte van de aanslag bepaald?
De waarde van uw pand op 1 januari van het voorgaande jaar bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB). Die waarde noemen we de WOZ-waarde. Deze wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. De OZB bestaat uit een vast percentage van de WOZ-waarde. Als u de WOZ-waarde met het tarief OZB-eigendom of OZB-gebruik vermenigvuldigt, is de uitkomst het bedrag dat u aan OZB betaalt.
Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Lees alles hierover in ons algemene verantwoordingsdocument 2025. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd hoe de WOZ waarde tot stand komt.
Waarom is de WOZ-waarde van de woning van mijn buren lager?
Er zijn veel verschillen tussen woningen. Het kan aan een van de volgende zaken liggen:
- Hoe groot de woning is
- Wat de oppervlakte van het perceel (grond) is wat bij de woning hoort
- Het onderhoud van de woning
- Verschillen in onderdelen of bijgebouwen (zoals een dakkapel, extra tuinhuisje of overkapping)
- Het soort voorzieningen (zoals badkamer en keuken)
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde van uw woning, neem dan eerst contact met ons op. We willen net als u dat het klopt. U kunt ons mailen op taxateurs@sabewazeeland.nl. Als u aangeeft dat de gegevens met betrekking tot uw woning niet kloppen, beoordeelt de taxateur de waarde opnieuw. Wanneer blijkt dat we een fout hebben gemaakt bij het vaststellen van de WOZ-waarde, passen we deze aan.
Hoe weten jullie de WOZ-waarde? De taxateur is niet bij mij binnen geweest.
We bepalen de WOZ-waarde door te vergelijken met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen. Het gaat om verkoopcijfers van een jaar eerder. Dit gaat om een landelijke regeling.
We kijken ook naar de verschillen tussen deze woningen. Denk bij verschillen aan bijvoorbeeld wel/geen dakkapel of overkapping. En verschil in bijvoorbeeld onderhoud en voorzieningen als keuken en badkamer.
In ons verantwoordingsdocument kunt u nalezen hoe de WOZ-waarde tot stand komt.
We doen de taxaties volgens de regels die in de Wet-WOZ staan. Het is daarbij niet nodig dat we elke woning apart bezoeken. De Waarderingskamer controleert alle gemeenten en belastingkantoren die de WOZ-waarde bepalen.
Kan ik zien hoeveel andere woningen waard zijn?
Ja dit kan via www.wozwaardeloket.nl
Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Deze vindt u in Mijn Sabewa.
Is er rekening gehouden met het aandeel VvE?
Ja, het aandeel in de reserve van een vereniging van eigenaren (VvE) behoort niet tot de marktwaarde van een appartement en daarmee niet tot de WOZ-waarde van een appartement. Bij het gebruiken van koopsommen van appartementen houden we hier rekening mee. Een belangrijk onderdeel bij het bepalen van de WOZ-waarde is de marktanalyse. Dat betekent dat alle verkooptransacties worden gecontroleerd op bruikbaarheid. Tijdens deze controle door de taxateurs van Sabewa Zeeland vindt bij appartementen, boven- en benedenwoningen een (neerwaartse) correctie plaats van het aandeel VvE op de transactiesom, omdat dit geen onderdeel is van de onroerende zaak.
Het vaststellen van de WOZ-waarde vindt dus plaats op basis van deze gecorrigeerde transacties.
Nemen jullie in de WOZ-waarde mijn verbouwing, dakkapel of nieuwe schuur ook mee?
Voor de WOZ-waarde kijken we naar de situatie van het woning op 1 januari van het belastingjaar. Zit de dakkapel er op 1 januari op? Dan telt die dus mee voor de waarde. We gebruiken wel het prijsniveau van een jaar eerder.
Waarom krijg ik een WOZ-beschikking als huurder?
Het is belangrijk voor u om te weten wat de WOZ-waarde is. De WOZ-waarde bepaalt namelijk voor een stukje de hoogte van uw maximale huur. Dit geldt alleen voor een sociale huurwoning.
De maximale huur van een sociale huurwoning wordt bepaald door een puntensysteem. De WOZ-waarde kan daar invloed op hebben. De Rijksoverheid geeft daar meer informatie over. De informatie kunt u vinden op Hoeveel huur betaal ik maximaal voor mijn woning? | Rijksoverheid.nl
Hoe kiezen jullie vergelijkbare woningen?
We onderzoeken alle verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die tussen één jaar voor en één jaar na de waardepeildatum verkocht zijn. Zijn er in deze periode geen vergelijkbare woningen verkocht? Dan kijken we naar eerdere verkoopprijzen. Natuurlijk kunnen er grote verschillen zijn in de bouw van woningen. We kijken daarom naar de kenmerken die we wel kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld:
- het bouwjaar is ongeveer hetzelfde;
- de grootte is ongeveer hetzelfde;
- de woning staat in dezelfde wijk;
- het type woning is hetzelfde: een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning, vrijstaande woning, appartement enzovoort.
Waarom staat er op het taxatieverslag een andere foto dan die van mijn woning?
Wij gebruiken foto's van Cyclomedia voor het taxatieverslag. Deze foto's worden automatisch gekozen op basis van coördinaten. Soms kan dit een kleine afwijking geven, waardoor de foto niet precies uw woning laat zien.
De foto heeft geen invloed op de WOZ-waarde. We gebruiken de foto alleen als extra informatie. Voor de waardebepaling kijken we naar het kadastrale perceel en de onderdelen van de woning. Deze zijn, samen met het adres, leidend voor de waardering. U vindt deze gegevens terug op het taxatieverslag.
Wat is de waardepeildatum?
Het uitgangspunt is dat de WOZ-waarde gelijk moet zijn aan de marktwaarde op de datum waarop we de waarde peilen. Dit moment is de ‘waardepeildatum’. De WOZ-waarde voor belastingjaar 2025 heeft als waardepeildatum 1 januari 2024. De waardepeildatum is landelijk en ligt altijd een jaar voor het belastingjaar.
Voor de taxatie van de WOZ-waarde wordt gekeken naar de verkoopprijzen die betaald zijn op of rond de waardepeildatum. Dit betekent dat voor het bepalen van de WOZ-waarde niet gekeken wordt naar de waarde van het object op 1 januari van het huidige belastingjaar, maar naar het waardeniveau van een jaar eerder.
Wat is de toestandspeildatum?
In de meeste gevallen zijn de toestandspeildatum en de waardepeildatum dezelfde datum. Wanneer is dit niet hetzelfde? Als er grote veranderingen zijn geweest. Bijvoorbeeld als de woning wordt gebouwd, verbouwd of gesloopt. Sabewa Zeeland kijkt dan niet naar de situatie op de waardepeildatum, maar naar de situatie op 1 januari van het belastingjaar. Dit noemen we de toestandspeildatum. De waardepeildatum blijft wel hetzelfde.
Voorbeeld: U bouwt een nieuwe woning
De bouw begint op 1 februari 2024 en op 1 november 2024 is de woning klaar. Op de waardepeildatum (1 januari 2024) bestond de woning dus nog niet. Maar op de toestandspeildatum (1 januari 2025) is de woning klaar. Sabewa Zeeland kijkt dan naar de situatie op 1 januari 2025 (toestandspeildatum). Daarna bepaalt Sabewa Zeeland wat de woning waard zou zijn geweest op 1 januari 2024 (waardepeildatum).
Wat is het tijdvak?
Het tijdvak is het jaar waarin de WOZ-waarde geldt. Het tijdvak is altijd van 1 januari tot 1 januari.
Wat is een WOZ-beschikking?
De WOZ-beschikking is een document waarin staat wat de WOZ-waarde van uw onroerende zaak is. U krijgt elk jaar een WOZ-beschikking als u eigenaar en/of huurder bent. U krijgt ook een aanslagbiljet voor de belastingen van de gemeente en het waterschap. Vaak is dit hetzelfde document. De WOZ-beschikking is dan een aparte regel op dit aanslagbiljet.